De Kracht Van Symbolen

15 januari 2019

Symbolen zijn de kern van Ramaya. Wat zijn symbolen eigenlijk? Waarom kunnen ze helpen om te leven vanuit ons hart? En waarom noemen wij ze krachtsymbolen?

Het symbool zelf bezit geen kracht. Jij wel, de drager van het symbool. De kracht om iets te starten, of om uitdagingen het hoofd te bieden. Het symbool herinnert je aan die kracht.

Make Peace, Not War

Het vredessymbool doet me direct denken aan ‘hippies’ met ronde zonnebrillen in VW busjes, die met wijs en middelvinger in de lucht een ‘peace teken’ maken.

Wat is nu de kracht van dit symbool? Het symbool zelf zorgt niet voor vrede. Het is een rondje met daarin drie rechte lijnen. De kracht van het symbool is niet zijn vorm, maar het feit dat zij iets in jou oproept.

“Het peace symbool werd in 1958 ontworpen door de Britse pacifist en ontwerper Gerald Holtom, als embleem voor een betoging tegen kernwapens.”

Grensoverschrijdend

Het mooie is, je niet hoeft te kunnen lezen om een symbool te begrijpen. Dat maakt een symbool voor een analfabeet net zo waardevol. Daarnaast is een symbool niet gebonden aan taal en maakt daardoor communicatie tussen verschillende volkeren makkelijker.

Yin-Yang

Neem bijvoorbeeld het Chinese ‘yin-yang’ symbool. Velen van ons zullen geen Chinees spreken, lezen en schrijven, maar we begrijpen wel direct de betekenis achter het ‘yin-yang’ teken.

Het symbool laat zien dat dingen niet zwart of wit zijn, maar dat er altijd een stukje van het één in het ander huist. Zo zijn mannen bijvoorbeeld niet puur mannelijk, maar hebben ook vrouwelijke eigenschappen.

Het yin-yang symbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid symboliseert en yang mannelijkheid. 

Perspectief

Een symbool kan door de ene groep mensen in de ene tijd anders opgevat worden dan door een andere groep mensen in een andere tijd. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘swastika’ teken.

Dit teken staat in India symbool voor vrede en continuïteit. Maar hier in Nederland associëren we het symbool met haat en oorlog. Zou het niet mooi zijn als we ons zouden verdiepen in de geschiedenis van het swastika symbool zodat we in contact kunnen komen met de wijsheden achter het symbool?

“Wanneer letterlijk vertaald uit het Sanskriet is “swastika” opgebouwd uit “su” wat ” goed ” betekent en “asti” wat ” zijn ” betekent. Met andere woorden, welzijn.”

Leven vanuit je hart

De ‘Flower of Life’ en ‘Seed of Life’ zijn vrij nieuwe symbolen. Niet omdat ze pas zijn uitgevonden, ze worden vaak al duizenden jaren gebruikt, maar omdat wij ze nog niet linken aan een bepaalde cultuur of stroming.

Je ziet de ‘Seed of Life’ en de ‘Flower of Life’ op steeds meer plekken opduiken; van Instagram tot aan albumcovers van populaire bands. Ze worden geassocieerd met een groeiende groep bewuste mensen die steeds meer in lijn willen leven met wie ze werkelijk zijn. Mensen die vanuit hun hart willen leven.

Wanneer je aan het begin staat van een nieuwe reis zou je een Seed of Life symbool bij je kunnen dragen. Misschien zit je nog in je oude leven maar heb je wel al het zaadje geplant voor je nieuwe leven. Dan kan het geregeld zien van de ‘Seed of Life’ je herinneren aan dit zaadje en je aansporen om actie te ondernemen.

Of je hangt een Flower of Life aan de muur. Wanneer je thuiskomt na een vermoeiende dag op je werk en jezelf bent verloren in negatieve gevoelens, dan kan het kijken naar dit symbool je er aan herinneren dat alles eigenlijk perfect in balans is. Dat er geen ‘wij’ en ‘zij’ bestaat. Dat dit enkel onderdeel is van de menselijke illusie. Je kunt er om lachen en weer ontspannen, zodat je weer positieve gevoelens kunt toelaten.

Op deze manier kunnen symbolen je helpen om vanuit je hart te leven. Door je af en toe te herinneren aan de mooie dingen die je even vergeten was. Door positieve emoties te triggeren die je aanzetten tot actie. Om datgene in je leven te doen wat je diep van binnen werkelijk wilt!