Sri Yantra Ramaya

Sri Yantra

13 september 2020

Sri Yantra…

Haar naam toont haar schoonheid en haar oosterse afkomst. Haar verschijning roept je aandacht. Wat ligt er verscholen in al haar lagen? En waar staat ze voor?

Een Yantra is een heilige geometrische vorm. Een symbolisch instrument opgebouwd uit verschillende lagen. Je kunt haar afpellen als een ui en zo ontdekken welke kernwijsheid erin verscholen ligt. Waar de mantra een auditieve weg naar spirituele groei verzorgt. Is het de Yantra die dit op een visuele wijze voor ons mogelijk maakt.

De Sri Yantra is één van de meest bekende Yantras. Haar letterlijke betekenis is ‘het instrument voor rijkdom’. In materiele én geestelijke vorm. Want wijsheid is een grote bron van rijkdom.

Maar hoe vergaren we wijsheid? Door het lezen van boeken? Een diploma najagen waarop staat dat je de waarheid kent? Of onszelf afpellen als een ui, om zo te ontdekken wat er in de kern verscholen ligt?

De Sri Yantra moedigt aan tot het laatste. Ze is als een routekaart die ons de weg wijst naar ons centrum. Daar waar onze wijsheid te vinden is.
Op de ‘kaart’ staat de bestemming gemarkeerd als de stip in het midden, de Bindu. Daarbuiten gelegen vinden we vele vormen die ieder iets moois aan de route toevoegen. Tenslotte gaat het niet enkel om de eindbestemming.

Prominent aanwezig in de Sri Yantra is het bijzondere samenspel van driehoeken. Een driehoek is een volmaakte vorm. Alles wat uit drie bestaat, spiegelt een volledigheid. Denk maar aan de drie-eenheid die je in vele levensbeschouwingen terug ziet.

In de Sri Yantra vormen de driehoeken een gebalanceerde dans tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Vier naar boven gerichte driehoeken, die staan voor het mannelijke. En vijf naar beneden gerichte driehoeken, die staan voor het vrouwelijke. Inderdaad, één vrouwelijke driehoek meer. Wat vast en zeker een bewuste knipoog is van de Godin, waarmee de Sri Yantra sterk verbonden is.

Zo is er in elke laag van de Sri Yantra een wijsheid te ontdekken. Zoals dat ook in jou zo is. Wat ontdek jij als jij je laagjes afpelt? Welke eigen wijsheid ligt er in jouw kern verscholen?

Sri Yantra ketting
Big Yantra
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.